Over Magritte en Begraafplaats van Laken

12 nov
# 9151

Magritte en Begraafplaats van Laken

Gegidst bezoek aan het museum Magritte en aan de begraafplaats van Laken.

dinsdag 12 november 2024 van 07:40 uur tot 19:00 uur

We vertrekken met de bus om 7.40 u. aan de bib in Oud-Turnhout.

Het Magritte Museum in Brussel herbergt meer dan 200 werken van de Belgische surrealist René Magritte. In 2023 heropende het museum na een zes maanden durende renovatie.
De kunstverzameling omvat schilderijen uit alle perioden van Magrittes schilderscarrière: gouaches alsook tekeningen en bronzen beelden. Het museum toont ook manuscripten, vergeelde schotschriften uit surrealistische publicaties, brieven en vakantiekiekjes met daarbij de grappige filmpjes die de kunstenaar met zijn vrienden maakte.
Na de lunch gaan we met de bus naar Laken.
We bezoeken er met een gids de begraafplaats en de Ateliers E. Salu.
Toen in de 19e eeuw de adel en de burgerij het mooie landschap van dit toen nog landelijke dorpje kwam opzoeken en ook het Belgisch vorstenhuis zich er vestigde, groeide Laken zeer sterk. Op het kerkhof zijn vele vooraanstaanden begraven, vooral uit katholieke milieus, terwijl de begraafplaats van Brussel veeleer een vrijzinnig karakter had. Door de sterke groei werd de oorspronkelijke begraafplaats al snel te klein en werd in de 19e eeuw gestart met het bouwen van grafgalerijen. Deze bestonden uit een netwerk van ondergrondse gangen met nissen voor de graven, gekoppeld aan bovengrondse monumenten. Ze zijn vrij uniek en werden later opgenomen als beschermd patrimonium. De begraafplaats bevat veel funerair erfgoed.
Door de grote vraag naar funeraire kunst besloot Ernest Salu vlakbij de begraafplaats een terrein te kopen. Hij vestigde er een atelier om beelden te maken als versiering van de grafzerken. Rond 1900 werkten er veertien arbeiders in de steenkapperij, waarvan tien beeldhouwers. Er werd veel gewerkt met blauwe hardsteen, witte natuursteen, veelkleurig zweeds graniet en witte carrara.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 70,00
Niet-leden € 80,00

Inschrijven via overschrijving BE82 9730 9225 0468 met vermelding van je menukeuze (soep, varkenshaasje of dorade, dessert).